Ohlédnutí za činností nadace v roce 2019

V roce 2019 nadace rozdělila bezmála 6 milionů Korun, z toho více než polovina šla do vzdělávání. Z větších projektů získal nadační podporu např. Elixír do škol, který podporuje učitele IT a fyziky ve vzdělávání a sdílení zkušenosti z výuky. V regionu pokračovala podpora Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež, který Nadace JABLOTRON před 3 lety pomohla spustit i v Libereckém kraji, a ve kterém rok od roku více a více dětí prezentuje své studentské projekty. V samotném Jablonci nadace zopakovala vlastní programy pro aktivní pedagogy – Minigranty a ocenění Bezva učitel.

Velká část pomoci mířila na podporu rozvoje občanské společnosti. Program Živá komunita (Nadace VIA) umožňuje aktivním lidem získat podporu na realizaci záměrů prospěšných pro své okolí. S toutéž nadací byl nově spuštěn program Nebojme se komunální politiky, který nabízí pomocnou ruku lidem zvažujícím vstup do komunální politiky (mentoring, networking, vzdělávání). K většímu zapojení dětí o dění kolem sebe přispívá např. podpora projektů Lepší místo (Prostor Plus) nebo Příběhy našich sousedů (Paměti národa/Post Bellum).

I  roce 2019 nadace podpořila již tradiční provoz zimní krizové ubytovny pro bezdomovce v Praze na Vackově. Oproti předchozím rokům, kdy šlo pouze o noclehárnu, tentokrát ubytovna fungovala v celodenním režimu a byla určena pro osoby s pohybovým hendikepem nebo pro osoby ve špatném zdravotním stavu.

V regionu nadace jako každý rok přispívala na různé účely – od nového vybavení do Jablonecké nemocnice přes společné úklidové výlety do přírody až po kulturní a sportovní aktivity pro nejmenší děti.

Přehled příspěvků poskytnutých z Nadace JABOTRON v roce 2019 je k dispozici v této tabulce.